Makmal Sidewalk Google Parent Alphabet Membatalkan Projek ‘Smart City’ Toronto

Alphabet’s Sidewalk Labs telah menarik projek “bandar pintar” di Toronto, dengan alasan “ketidakpastian ekonomi yang belum pernah terjadi sebelumnya” dalam kemunduran untuk revitalisasi tepi laut yang telah lama dirancang.

Sidewalk Labs telah membuat proposal untuk pembangunan kota yang futuristik dan berdasarkan data di sepanjang Downtown Lakeshore di Toronto. Ia bekerja dengan agensi yang diberi mandat oleh pemerintah, Waterfront Toronto, yang merancang untuk memilih apakah akan menyetujui cadangan akhir pada bulan Jun.

Projek ini telah lama menghadapi tentangan terhadap isu-isu termasuk masalah privasi data. Alphabet adalah syarikat induk Google.

  • Google Parent Alphabet Fleshes Out Plan untuk Membangunkan Toronto Smart City

“Sebagai ketidaktentuan ekonomi yang belum pernah terjadi sebelumnya di seluruh dunia dan di pasaran harta tanah Toronto, menjadi terlalu sukar untuk menghasilkan 12 ekar (5-hektar) projek dapat dilaksanakan secara finansial tanpa mengorbankan bahagian-bahagian inti dari rancangan yang telah kami bangunkan, “kata CEO Sidewalk Dan Doctoroff dalam surat yang dikeluarkan pada hari Khamis.

Projek ini pada mulanya merangkumi sistem transit keretapi ringan, 2, 500 rumah di mana 40 peratus berada di bawah harga pasaran, dan kilang kayu tinggi yang diproyeksikan oleh Sidewalk akan dibuat 4, 000 pekerjaan.

Sidewalk Labs menimbulkan kegemparan ketika mencadangkan mendapatkan sebahagian daripada cukai harta tanah dan yuran pembangunan yang berkaitan dengan kenaikan nilai tanah bandar Toronto untuk membiayai projek itu. Ia menolak cadangan itu ketika mengemukakan rancangan induk pada bulan Jun 2019 ke Waterfront.

  • Alphabet Memperkenalkan Visi untuk Projek Waterfront Berteknologi Tinggi Toronto

Trotoar, yang menyediakan infrastruktur teknologi bandar, mengemukakan adendum yang mengurangi cadangan semula. Ia diluluskan oleh Waterfront pada bulan Oktober 2019, yang membolehkan syarikat bergerak menuju suara persetujuan akhir agensi bulan depan.

Keputusan Sidewalk datang di tengah pemotongan kos yang besar di Alphabet induk, dengan pengambilan pekerja, pemasaran dan faedah pekerja. Alphabet bergulat dengan kejatuhan penjualan iklan di unit Google kerana novel coronavirus.

“Walaupun ini bukan hasil yang kami harapkan, Waterfront Toronto mengucapkan terima kasih dan penghargaan kepada Sidewalk Labs atas visinya,” kata Stephen Diamond, ketua agensi itu.

  • Makmal Sidewalk Alphabet Ingin Membina dan Mengendalikan Bandar Pintar

Jan de Silva, presiden Presiden Lembaga Perdagangan Wilayah Toronto Jan de Silva, penyokong setia projek itu, mengatakan pengumuman itu tidak dijangka, tetapi dia tidak mendengar keprihatinan dari industri mengenai implikasi negatif terhadap Toronto secara keseluruhan.

“Terdapat sentimen kuat bahawa Toronto akan terus menjadi bidang kuasa pertumbuhan tinggi dan nilai tanah akan terus dihargai,” kata de Silva.

Persatuan Kebebasan Sivil Kanada, yang menuntut Waterfront Toronto karena melampaui perannya dalam membenarkan “pengawasan data,” menyebutnya “kemenangan untuk privasi dan demokrasi.”

Ahli politik dari peringkat perbandaran, provinsi dan persekutuan menekankan bahawa pembangunan di Quayside akan terus maju.

© Thomson Reuters 2020